random pictures text image random mma thailand photo random mma thailand photo random mma thailand photo

FAQ - Vanliga Frågor och Svar

Tänkte ta och samla de vanligaste frågorna jag får och ta och peta ner svaren här, så kanske jag slipper undan med att bara ge en hänvisning hit istället!? ;) Undrar du nått så är du välkommen att skicka ett mail eller använda kontaktformuläret lite längre ner till höger.

Har en del fler på lager men börjar med de två vanligast.

Hur funkar det där med Visum till Thailand om du ska stanna länge?
Budget, vad kostar saker och hur mycket pengar gör du av med?

Tänk på att detta är ur ett “bo-i-Phuket-och-träna-på-Tiger-Muay-Thai” perspektiv och med reservationer
för eventuella, ehm…feltryck!

Fråga

& Svar

Hur funkar det där med Visum till Thailand om du ska stanna länge?

Tillsammans med frågor om kostnader och budget så är helt klart frågor rörande Visum dem absolut vanligaste, så jag tänkte redogöra för hur jag har gjort. I skrivande stund (13:e aug ’08) har jag rätt att vara i Thailand fram till den 19:e okt ’08. Det betyder att jag befunnit mig i landet, med undantag för några dagar här och där för tävlingar och självklart visaresor, sen den 4:e sep ’07. Så i princip har jag när mitt nuvarande visum går ut varit i Thailand i 13 månader i sträck, så jag tänkte dela med mig om hur jag gått till väga.

Många vanliga och mindre vanliga missupfattningar

Men först så ska jag bara döda en ”myt”. Att du bara får vara i Thailand i 90 dagar, sen måste du lämna landet i 90 dagar. Har även hört andra varianter, men grundtanken är att du bara får vistas i landet ett visst antal dagar för att sen vara tvungen att vara ute ur landet lika många dagar för att få komma tillbak in.

Fel, fel, fel!

Dock grundar sig detta i en lite gnutta sanning. För ungefär två år sen så ändrades reglerna för de s.k 30-dagars stämplarna (Tourist Visa Exemption). Som västerlänning har du rätt att utan visum vistas i Thailand i 30-dagar. Förr kunde du använda hur många såna stämplar på rad som helst, dvs varje månad hoppa över gränsen och få en ny stämpel och nya 30-dagar, och på så sätt stanna hur länge du ville.

Nu har dem tagit bort den möjligheten och du får max använda 3st 30-dagars stämplar i rad sen kan du inte få några nya inom 90 dagar (regeln säger att ”du får ej överstiga 90 dagar under en 6-månaders period from det första inträdet”, dvs 6 månader efter första stämpeln kan du börja om). Men detta betyder INTE att du måste lämna landet under dessa 90 dagar, bara använda dig av en annan metod under den perioden.

Så, med lite meck och tålamod går det faktiskt att stanna i Thailand på obestämd tid med hjälp av vanliga turistvisum och 30-dagars stämplar.

Å så här har jag gjort

Innan avresan så sökte jag ett dubbelt turistvisum från den Thailändska ambassaden i Sverige. Ett enkelt turistvisum ger 60-dagar och alla turistvisum går att förlänga på valfritt immigrationskontor i Thailand utan att lämna landet. Så ett enkelt turistvisum ger 60+30 dagar. Så ett dubbelt turistvisum ger dig rätt till 2st 60-dagars perioder som du kan förlänga 30-dagar var. Den andra perioden börjar gälla andra gången du reser in i landet, dvs du kan ”aktivera” den genom en enkel visaresa över gränsen och tillbaka.

Så, mitt dubbla turistvisum gav mig 6 månader (60+30 » enkel visaresa, nya 60+30). Efter det så använda jag mig av 2st 30-dagar stämplar (30 » enkel visaresa, nya 30). Sen efter det har jag gjorde två stycken 2-dagars visaresor till Penang i Malaysia efter varandra för att söka nytt turistvisum. (visaresa, nya 60+30, visaresa, nya 60+30) Här hade jag kunna använt en tredje stämpel, men valde att inte göra det och istället ha den som ”backup” plan fall om jag nu av någon konstig anledning skulle bli nekad nytt visum.

Men varför sökte jag inte dubbelt turistvisum igen?

Det går inte! Med undantag för ambassaden i Vientiane, Laos, som för tillfället är den ENDA ambassad i angränsande länder som gör detta. Jag har funderat på det men varit för lat då det handlar om en ganska lång resa. De visaresor jag gjort hittills har alla varit genom www.visasiam.com , varit med buss och utgått från Phuket.

Iaf, detta är vad jag gjort hittills (aug ’08) och jag får vara här till den 19:e oktober. Sen efter det kan jag använda mig av 3st 30-dagars stämplar igen (eftersom det har gått längre än 6mån sen jag gjorde min senaste “första” 30-dagars stämpel). Sen är det bara att fortsätta så, varva 30-dagars stämplar med turistvisum.

Det är inte kul, men det går! Den enda begränsningen som finns med denna metod är att du bara får söka nytt turistvisum på samma ambassad ett begränsat antal ggr per år. Det råder viss ovishet om detta, hos vissa ambassader sägs det inte vara några problem och hos andra är det.

Gör din research

Rekommenderar starkt forumet hos www.thaivisa.com. Där folk i princip dagligen rapporterar om läget hos de olika ambassaderna. Samt att jag kan garanter att det är riktigt svårt att komma på en fråga rörande ämnet som INTE redan ställs och svarats på där!

Fråga

& Svar

Budget, vad kostar saker och hur mycket pengar gör du av med?

Efter visumfrågor så är frågor rörande ekonomin och vad ”dittan och dattan” kostar vanligast. Betydligt svårare att besvara än visumfrågor dock. Men jag tänkte ge mig på ett litet försök och redogöra för de vanligaste utgifterna som finns här. Ha nu i åtanke att det är skriven ur ett Phuket perspektiv, som enligt ”dem som vet” ska vara lite dyrare än övriga Thailand vilket är mycket troligt då det är en Turist ö. Samt att detta är skrivet ur ett stanna-länge-och-ha-snål-budget perspektiv!

Träningen

Tiger tar 8000baht/mån. Å då får du träna så mycket du orkar. En private med en Thaitränare går på 600-800baht per tillfälle och beroende på vem du tränar med.

Boende

Boende kostnaderna är väll det går att spara in mest på. Du kan bo riktigt flådigt och betala 24.000baht/mån eller du kan bo i ett rum med fläkt och betala 2.500baht/mån. Campet erbjuder boende i alla prisklasser. Från (de snart färdigbyggda) smårummen med fläkt som de ska ta 2000baht/mån för till de stora lyx bungalowsen för 20.000baht/mån. De budget alternativen som finns nu är gymrummen och rummen i deras ”shared house” för 4000baht/mån. De finns även mellan alternativ för 9000-12000baht/mån.

Kolla Tiger Muay Thai’s hemsida för mer info om deras boende. Det byggs och expanderas för fullt så nya alternativ är på G.

Vill man inte bo på campet så finns det även där boende i alla prisklasser, billigaste jag vet om är nog Phuket Youth Hostel som tar 2500baht/mån för ett rum. Kan även rekommendera Forrest Bungalows som ligger ganska nära campet, de tar 9000baht/mån. Ska du bara stanna några veckor spelar det inte så stor roll men är du här en längre period så finns den pengar att tjäna så de lönar sig att kika runt.

Mat

Också en kostnad som kan variera mycket. Äter du på restaurang så räkna med 80-120baht för de ”billigare” ställena per måltid. Vatten är svindyrt om du köper på flaska, 15-20baht för en liten fisflaska, jämför med en 20l dunk som går att köpa för 10baht.

En rejäl slant går att spara genom att käka hemma, lättare att hålla koll på dieten då med. Har själv börjat käka hemma senaste tiden och brukar väll handla 2ggr i veckan. Men för det krävs att du har en vattenkokare, riskokare och micro (ägg och pasta går finfint att göra i riskokakaren) Köper maten på Tesco Lotus och det kan se ut så här: 4st grillade kycklingar 490baht, 4st burkar tonfisk 100baht, 500g pasta 50baht, 1paket havregryn 50baht, 30pack ägg 90baht. Totalt 780baht vilket motsvarar ca 160kr och det brukar räcka i 4 dagar. Vilket ger en snittkostnad på 40kr/dag. Det skulle säkert gå att spara ännu mer om jag verkligen orkade köpa ”rå” mat och laga den, men det gör jag inte!

Om vi nu tar och jämför med när jag käkade ”ute” 2ggr per dag och frukost/kvällsmat hemma då snittade jag ungefär 300baht i matkostnader per dag, vilket skulle ge en snittkostnad på 60kr/dag. Vilket kan ses som en löjlig skillnad mellan att äta ute och hemma, men många bäckar små…

Tiger har även börjat med ett ”matpaket”, 2-måltider per dag i en månad för 6000baht.

Scooter

Om du gillar att promenera så har du genast sparat en jävla massa pengar här. Men jag lovar, det blir tråkigt i längden samt det underlättar en massa med en scooter/moppe. Åter igen, ska du stanna länge så finns det pengar att spara, köp dig en egen istället för att hyra! Det första halvåret jag var här hyrde jag en innan jag fick armen ur och köpte mig en egen. Betalade 20.000baht för en begagnad Yamaha Mio aut ’05:a 113cc. Innan dess så hade jag redan slängt bort över 24.000baht i hyreskostnader, lätt å se hur onödigt det känns!

Men iaf, hyra en kostar mellan 2000-5000baht/mån. Under de 6mån jag hyrde hade jag fräsch sprillans ny automat, den betalade jag 3.700baht/mån för, sen den sista månaden hyra jag en lite äldre manuell, betalade 2000baht/mån för den. Bensin är inte så mycket att snacka om, får full tank för 100baht och det brukar räcka en vecka.

Värt att notera är att en ”moppe” i Thailand betyder MINST en 100cc.

Visumresor

Ska du stanna längre än tre månad så är dessa ett måste. Ett 2x tursitvisum kostar 400kr om du söker hemma i Sverige. För att få en 30-dagars stämpel eller för att ”aktivera” nästa inträdet på ett dubbelt turistvisum krävs att du åker ut ur Thailand och in igen. 1500baht kostar en sån om du åker genom www.visumsiam.com.

För att söka nytt turistvisum krävs en längre resa med övernattning då ambassadernas handläggningstid brukar vara ett dygn. Dem jag har gjort har kostat 4.500baht per resa, då har mat och en hotellnatt ingått, lägg till visum avgiften på 1.100baht på det. Så, för de 13 månader jag varit här när mitt visum går ut har jag betalat ca 14.200baht för visaresor, lägg sen till avgiften för de dubbla tursivisumet jag sökte innan jag åkte och den totalt kostanden blir ca 3.400kr.

Övriga kostnader

Varierar självklart beroende på vad du gör om dagarna. Men ta mig som exempel. Jag är tråkig som mossa, det enda jag gör är träna, äter, sover, sitter i soffan och framför datorn. Jag festar inte och gör heller inga ”utflyket” eller dyligt, så jag har nästan inga övriga kostnader förutom tvätten då. Brukar kosta runt en 40-50baht per kg. Samt en och annan bio, 120baht och kanske en solstol på stranden, 100baht.

Summan av kardemumman

Så, där har ni de vanligaste och de ”fasta baskostnaderna”. Hoppas det ger en liten överblick av vad som väntar. Jag skrev ett liknande inlägg i den gamla bloggen där jag även redogjorde exakt för 30 dagar vad jag hade för utgifter och på vad.