random pictures text image random mma thailand photo random mma thailand photo random mma thailand photo

Monday

den 15 Sep

kl 18:50

3 Kommentarer

Operation vs. “Självläkning” 0-1

Ok, jag väntar fortfarande på ett “riktigt” tredje utlåtande. Dvs någon med tillräcklig kompetens för att ta sig en titt på röntgenplåtarna och kunna ställa en diagnos så gott det går utan att vara på plats och rycka i knät.

Dock har jag gjort en del research på egen hand och frågat så många jag lyckats få tag i som vet nått om knän. Här är lite av det jag hittat;

Från physioroom.com

…with proper rehabilitation and management, even completely torn MCLs have been shown to heal well without surgery and should not affect the long term stability and functional abilities.

Från orthopedics.about.com

Athletes with a grade II injury can return to activity once they are not having pain over the MCL. Patients with a grade II injury often return to sports within 3-4 weeks after their injury.

Some surgeons describe a so-called grade IV injury to the medial collateral ligament. This is also called a medial column injury, and involves injury to more ligaments than just the MCL. Whether or not to repair the MCL, even in these settings, is controversial. Some doctors prefer to allow all MCL injuries to heal without surgery, and some prefer to repair these most significant injuries to the MCL. No significant difference has been demonstrated in these patients.

Från orthopaedia.com

Isolated medial collateral ligament injuries, regardless of severity, are typically treated non-operatively.

De där är bara lite av det jag hittat själv när jag googlat. Men för att sammanfatta mina fynd so kortfattat som möjligt, så; Isolerade skador på det mediala ledbandet opereras i regel inte. Detta stämmer även rätt bra med de svar jag fått när jag frågat runt också.

Detta svar fick jag på ett forum av en som har opererat knän i 15 år enligt egen utsago;

Isolerade MCL skador behandlas oftast konservativt i Skandinavien, dvs man använder sig av en ortos i 6 veckor. De första 2 med något begränsad rörelseomfång. Mest för att förhindra full belastning, vilket är svårt att göra om man inte kan extendera, sträcka ut knät fullständigt.

Och visst om man har en komplett total ruptur av inre ledbandet så kan man överväga en operation. Dessa operationer har inte varit helt lyckade, då många av dessa patienter blev rätt stela efteråt i sina knän. Detta var mer populärt att göra på 70 och 80 talet.

Chansen att bli ganska bra på konservativ behandling även vid en större skada är nog sannolikt större än om man opererar. Problemet är alltid postoperativ stelhet. Det är också därför man aldrig opererar ett korsband samtidigt som man konservativt behandlar en MCL skada.
Man får först behandla MCL skadan därefter korsbandsskadan. Annars blir resultatet ett ganska stelt knä.

I ditt fall skulle jag rekommendera en ortos i 6 veckor sedan en ny klinisk kontroll.
Visst går det att rekonstruera MCL efteråt men skulle bara rekommendera det om ditt knä skulle vara mycket instabilt.

En annan kille som tog sig en titt på det skriftliga resultatet av MRI’n sa;

Enligt rapporten har du en typ 2 skada vilket inte är så farligt. Det står att du har lite påverkan på den biten av ligamentet som fäster i menisken vilket gör att du kanske har fått en liten skada på menisken fast man kunde inte se något på din MR vilket är bra.

Med det utlåtandet så skulle jag tro på läkare nr 2. Dina korsband är helt intakt och antagligen har du ingen meniskskada så om du bara kör en ordentlig rehab med sjukgymnast eller liknande så kommer du troligen att vara bra igen om en 12-16 veckor. Om du får besvär från menisken så kan du fixa det senare utan problem.

Så med allt detta så lutar det åt att jag lägger mina pengar på doktor nr2. Dvs han som tyckte att en operation var en överdrift och sa att det inte va så farligt. Så det känns iaf lite mer hoppfullt dock känner jag ingen direkt förbättring i knät.

Har även fått några förslag på träningsupplägg för rehabiliteringsperioden, så det blir den vägen jag går, i ett riktigt lugnt tempo. Har också beställd två st stöd för knät av lite bättre kvalité än det jag lyckats hitta här.

Inlaggt 15 Sep 2008 kl 18:50 i kategorin Skador

Lämna en kommentar »