random pictures text image random mma thailand photo random mma thailand photo random mma thailand photo

Tuesday

den 9 Sep

kl 21:01

6 Kommentarer

MRI och ny diagnos på knät, “grade 2 MCL tear”

Då knät inte visat några tendenser att bli bättre, utan snarare tvärt om, så drog jag till sjukhuset igår och gjorde en MRI, dvs en magnet röntgen.

Doktorn som undersökte mig sa att jag hade förmodligen två icke kompletta bristningar i de inre ledbandet på högerknät. Samt en mindre skada i ligamentet som fäster i minisken. Han rekommenderade iaf operation men sa att det visserligen kunde läka utan, med endast stöd/fixering av knät och rehab. 50-60% chans att det blir återställt utan operation och en 80-90% chans med.

Han sa även att chansen för att bli återställd efter en operation skulle sjunka till ungefär hälften om jag inte opererade först utan prövade “endast rehab” alternativet. Vid en operation skulle knät vara fixerat i 6 veckor, efter det kunde jag börja med rehabövningar och efter en 3 månader kanske kunna börja träna igen.

Detta är vad hans rapport säger:

Sequence;sagittal oblique and coronal T1W, T2W and STIR

The study reveals minimal joint effusion.

There is focal increase T2 singal lesion between anterior and posterior cruciate ligament, probably minor tear of posterior meniscofemoral ligament.

Normal visualized medial and lateral meniscus.

There is increase soft tissue swelling and loss of normal fiber at proximal part of medial collateral
ligament, compatible with tear.

Intact ACL, PCL and lateral collateral ligament.

There is neither occult fracture nor bony contusion.

Impression; Medial collateral ligament injury at femoral attachment. Minimal joint effusion

Smått deprimerad och frustrerad tog jag röntegplåtarna till ett annat sjukhus och en annan doktor. Han gjorde ungefär samma undersökning av knät samt studerade plåtarna ett tag. Han höll med den första doktorn om skadans typ men sa att jag inte alls behövde en operation. Utan att det räckte med ett ordentligt stöd för knät och rehab.

Jag är ungefär lite mer förvirrad än vad jag var innan!? Det ända jag vet är att det är allvarligare än vad jag trodde och att jag iaf får räkna med en 2-3 månaders period av “icke tränande”, minst!

Frågorna jag går med nu är följande,

  • Är detta en skada som kräver, om jag vill kunna fortsätta träna hårt, en operation? Med andra ord, skulle de “självläkande” alternativet leda till ett försvagat knä som inte klarar av stressen träningen innebär, och kan det isåfall ledan till andra allvarligare skador?
  • Finns det risker med att vänta med en ev. operation i form av att ett försök till “självläkande” minska utsikten för en lyckad sådan senare?
  • Varför sa läkarna två olika saker? Är den första läkaren ute efter pengarna dem skulle tjäna på en operation? Eller, vet den andra läkaren kanske inte tillräckligt mycket om sportrelaterade skador och rehab?

Jag fick iaf med mig resultatet från MRI’n på CD med ett tillhörande program för att se dem. Vilket för övrigt är jävligt ballt för jag kan “scrolla” mig igenom mitt eget knä, lager för lager!

Men iaf, så nu håller jag på att leta efter någon som kan ta sig en titt och komma med ett tredje utlåtande, ett fjärde och ett femte. Har bla skicka resultatet till en läkare i USA som specialiserat sig på mma/kampsports relaterade skador och som samarbetar med det gym Ray tränar för där. Håller tummarna för att han har tid och lust att titta på dem.

Fortsättning följer, nu ska jag sätta mig i soffan, tjura en sväng och käka lite glass!

Inlaggt 9 Sep 2008 kl 21:01 i kategorin Skador

6 personer har kommenterat detta inlägg »

Kommentar #1

Thursday

den 11 Sep

kl 00:36

paul säger:

fan vad tråkigt! jag önskar dig all lycka med knäet och att det blir bra hur du än väljer att göra!

Kommentar #2

Thursday

den 11 Sep

kl 23:45

Syrran säger:

Vad pissigt, hoppas att du får reda på hur det egentligen står till. Hade ju varit smidigt att vara hemma i Sverige nu där man iaf litegrann kan lita på läkarna. Hur mycket skulle en operation kosta då??

Kommentar #3

Friday

den 12 Sep

kl 00:36

Laban säger:

Faaan vad trisst! Bra att du iaf har möjlighet att kontrollera på annat håll, en operation utan att det behövs är som sagt inte bra.

Glöm inte att finna tröst i ostbågarna bara :)

Kommentar #4

Saturday

den 13 Sep

kl 20:18

Jeremy säger:

tjo mannen! tråkigt att höra att ditt knä spökar fortfarande, lider verkligen med dig.
jag vet inte riktigt om jag kan hålla med din syster om att lita på läkarna i Sverige, polarn fick korsbandet & minisken pajad och läkarna hittade “inget fel” på honom första gången och sa att han skulle vila o ta det lugnt andra besöket som är ett par månader senare så hittar dem felet och var akut behov av operation.

Kommentar #5

Monday

den 15 Sep

kl 00:10

Andreas svarar:

Paul:
Japp, tråkigt värre! Å tackar! :)

Syrran:
Jo, hade faktiskt känns en aning bättre med svensk läkare, hade förmodligen fått väntat i ett antal månader på att få se en, men iaf! Mellan en 90-130k baht sa dem beroende på hur lång tid operationen skulle ta.

Laban:
Jo, väntar på svar från lite olika håll. Men all reasearch jag gjort på egen hand tyder på att man INTE opererar isolerade grad 2 skador på det inre ledbandet, får se vad dem säger, om dem svarar, hoppas det iaf.

Å du kan ge dig på att jag funnit tröst….goooott om tröst! ^^

Jeremy:
Tja man! Allt bra med dig hoppas jag!? Jo, fan, trist, men, men. Exakt, men det är det jag är orolig för här nere med, en feldiagnos. Är tydlig jättevanligt överallt med just feldiagnoser av knäskador. Får se vad som händer.

Kommentar #6

Monday

den 15 Sep

kl 15:40

Adam säger:

Ja, sådant är aldrig roligt. Jag vet att jag vid något tillfälle när jag var i skolåldern hade svårt att andas under en kortare period. Jag gick till en hjärtspecialist och han konstaterade att jag hade ett medfött hjärtfel. (Blåsljud). Dessutom nämde han att jag inte orkade lika mycket fysisk aktivitet som andra barn. Då började jag fundera lite eftersom jag var bäst på skolan i de flesta idrotter när det gällde uthållighet. (Löpning, hinderbana m.m). Har gått till flera läkare efter det utan att de hittat någgra fel på mig=). Så det är nog bra att du går till flera olika innan du börjar med några dumheter. Ha det bra och lycka till.

Lämna en kommentar »